Η «Ελαίου Όζειν» συστήθηκε το 2020 με πρωτοβουλία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και 52 ατόμων που ασχολούνται ενεργά με τον ελαιοκομικό τομέα.  Έδρα της εταιρίας είναι οι Βελιές του Δήμου Μονεμβάσιας.

Το 2021 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως Οργάνωση Παραγωγών στον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και υλοποιεί Πρόγραμμα ΟΕΦ.

Η καλλιέργεια ελιάς αποτελεί την  κύρια γεωργική απασχόληση της πλειοψηφίας των μελών της εταιρίας και σε μερικές περιπτώσεις είναι η αποκλειστική πηγή εισοδήματος τους.

Η εταιρία δε διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό αξιοποιεί τους σύγχρονους χώρους της ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΕ, η οποία διαθέτει ελαιουργείο και αποθηκευτικό χώρο φύλαξης του ελαιολάδου στον οικισμό Βελιών, καθώς αποτελεί και μέλος της ΟΕΦ.

Οι κύριες δραστηριότητες της Ελαίου Όζειν συγκεντρώνονται γύρω από

  • τη καλλιέργεια ελιάς
  • τη παραγωγή ελαιολάδου
  • την εμπορία ελαιολάδου
  • τη προμήθεια και εμπορία γεωργικού εξοπλισμού
  • τη γεωτεχνική -διοικητική υποστήριξη των παραγωγών για την προσαρμογή τους στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις που προσδιορίζει το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του γεωργικού τομέα

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι Βελιές είναι ένας παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Μονεμβασίας κτισμένος σε υψόμετρο 161 μέτρα. Απέχει μόλις 15 km από τη Μονεμβάσια και αποτελείται από δύο μέρη, τον Προφήτη Ηλία και τους Άγιους Σαράντα.

Στις παρυφές του χωριού βρίσκεται η χαρακτηριστική παλιά βρύση με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και δίπλα τους «στέκεται» το Λαογραφικό Μουσείο Βελιών με πλήθος από αντικείμενα γεωργικής και οικιακής χρήσης, φωτογραφίες εποχής, υφαντά, τοπικές ενδυμασίες κ.α. Το «Λιοτρίβι» είναι ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό το οποίο για πολλά χρόνια αποτέλεσε την εξοχική κατοικία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ενώ σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας. Στο ισόγειο του αρχοντικού λειτουργεί επισκέψιμος μουσειακός χώρος με το παλιό λιοτρίβι να κλέβει την παράσταση.

Στις Βελιές υπάρχουν και αρκετές αξιόλογες εκκλησίες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, η εκκλησία της Παναγίας όπου βρέθηκαν αρχαία  νομίσματα των Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και ο ενοριακός ναός του Προφήτη Ηλία.

Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια και τη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με πιο συνηθισμένα το πορτοκάλι, την ελιά  και το λάδι, και το κρασί

Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ) 611/2014 και 615/2014, Δράση ΣΤ.ΙΙ.1. του εγκεκριμένου προγράμματος με την υπ’ αριθ. 898/88178/04.08.2021, Απόφαση της Προϊσταμένης Γενικής Δ/νσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.